Despre noi

Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe a Universității Babeș-Bolyai a fost înființat în anul 2001, sub numele de Institutul de Cercetări Experimentale Interdisciplinare, ca unitate de cercetarea autonomă și de transfer tehnologic.
Scopul institutului este acela de a desfăşura activităţi de cercetare interdisciplinară în cele mai actuale teme de cercetare ştiinţifică şi tehnologică, aparţinând Bioştiintelor, Nanoştiintelor şi proceselor fizice şi chimice care au loc la interfaţa biosistemelor cu sistemele naturale şi artificiale nanostructurate. În acelaşi timp, obiectivul nostru este de a transfera rezultatele obţinute potenţialilor beneficiari locali, naţionali şi internaţionali.
Lunar au loc seminarii științifice, în cadrul cărora sunt invitați, specialiști internaționali recunoscuți care prezintă ultimele noutăți în domeniile de interes pentru membrii institutului.
La fiecare doi ani Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Ştiinţe organizează, împreună cu Facultăţile de Fizică,Chimie şi Biologie, Conferința Internațională “Advanced Spectroscopies on Biomedical and Nanostructured Systems”. Președinții de onoare ale acestor conferințe au fost Prof. Richard Ernst (2004), Prof. Ahmed Zewail (2006) și Jean-Marie Lehn (2011), laureaţi ai Premiul Nobel.

Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Ştiinţe (ICI-BNS) cuprinde următoarele centre de cercetare:

 1. Centrul de Biologie Moleculară
 2. Centrul de Materiale Nanostructurate și Bionanointerfeţe
 3. Centrul de Bionanofotonica și Microspectroscopie Laser
 4. Centrul de Structură Moleculară si Dinamică
 5. Centrul de Radioactivitate a Mediului și Datare Nucleară
 6. Centrul de Neuroştiinţe Clinice
 7. Centrul de Analize Fizico-Chimice

Consiliul Științific:

 1. Prof. Dr. Simion Simon
 2. Prof. Dr. Octavian Popescu
 3. Prof. Dr. Daniel David
 4. Prof. Dr Simion Aștilean
 5. Prof. Dr. Petru Ilea
 6. Conf. Dr. Radu Silaghi-Dumitrescu
 7. CS I Dr. Alida Timar-Gabor
 8. CS I Dr. Ioan Botiz
 9. CS I Dr. Róbert-Csaba Begy
 10. CS II Dr. Beatrice Kelemen
 11. CS II Dr. Adriana Lazar (Vulpoi)


Secretar Științific: CS I Dr. Alida Timar-Gabor

Centrele îşi păstrează autonomia în ceea ce privește temele de cercetare și contractele, pe de o parte, și resursele financiare și echipamentele, pe de altă parte. Fiecare laborator își are propria cercetare și propriul personal. Numărul acestora depinde de fondurile provenite din granturi de cercetare și servicii către diferite companii.

Brosura Aniversara 2016