În ce măsură pot fi reduse erorile asociate metodei de datare prin luminescență: studiu aplicativ asupra variabilității vârstelor obținute pe eșantioane sin-sedimentare de loess

PN-III-P1-1.1-PD-2019-0895

previous arrow
next arrow
Slider

Descrierea proiectului:

Datarea prin luminescență este o metodă numerică de datare în studierea Cuaternarului, bazându-se pe emisia luminescentă a mineralelor constituente pentru a determina intervalul de timp scurs de la ultima expunere a acestora la lumină. Depozitele de loess sunt ideale pentru aplicarea acestei metode fiind considerate arhive paleoclimatice ale Pleistocenului Mediu și Superior. Potențialul lor paleoclimatic este valorificat prin chronologii luminescente de mare rezoluție, dar încorporarea acestor date în modele vârstă-adâncime este limitată la ora actuală de sistemul de estimare a erorilor vârstelor, care nu este standardizat.
Această problemă este abordată aici printr-o evaluare empirică comprehensivă a incertitudinilor, prin studii de teren și laborator asupra unor eșantioane de probe sin-sedimentare și observarea gradului de precizie și acuratețe care poate fi obținut prin metoda luminescenței.
Două situri de loess din Bazinul Dunării Inferioare, unde tefra Campanian Ignimbrită/Y5 (vârstă 40Ar/39Ar 39.2±0.1 ka) a fost datată și caracterizată chimic vor fi eșantionate orizontal la mare rezoluție, imediat dedesubt și deasupra acestui marker chronologic.
Analizele de luminescență vor fi efectuate folosind protocolul uni-alicotă regerenerativ (SAR) pe diferite fracții granulometrice multi- și uni-granulare de cuarț, folosind material polimineral fin cât și multigranule de feldspați. Analiza statistică a datelor se va efectua folosind software-ul R-lum. Contribuția erorilor sistematice și statistice în eroarea finală corespunzând fiecărui parametru implicat în estimarea vârstei va fi cuantificată.
PRECLUM are potențialul de a fi primul studiu care raportează precizia maximă ce poate fi atinsă în datarea prin luminescență. Aceste rezulte vor contribui la îmbunătățirea modelelor vârstă-adâncime efectuate pe arhive paleoclimatice, în special pe loess și vor permite o încorporare corectă a incertitudinilor în modelele de vârstă, crescându-le astfel precizia și acuratețea.

Director proiect

CS III Dr. Daniela Constantin 

Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe al Universității Babeș-Bolyai

 

Mentor

Prof. Dr. Alida Gabor 

Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe al Universității Babeș-Bolyai

Facultatea de Știința si Ingineria Mediului, Universitatea Babeș-Bolyai

Activitați 2020

Prelevare probe de loess și nisipuri eoliene deasupra si dedesubtul stratului de tefra Campanian Ignimbrită/Y5 (vârstă 40Ar/39Ar 39.2±0.1 ka) din siturile Căciulătești, jud. Dolj și Urluia, Jud. Constanța împreună cu Dr. Daniel Veres.